بانک مقالات فارسی redterm
www.ResalatC
D.com
به تبلیغات زیر که تامین کننده بخشی از مخارج سایت بانک مقالات فارسی
redterm به منظور ارائه محتوای ریگان به فارسی زبانان میباشد توجه کنید، خواهش میکنم برای اینکه سایت بتواند به فعالیت خود ادامه دهد از سایت و محصولات ما بازدید و خرید کنید حتی اگر قصد خرید ندارید از سایت بازدید کنید و آن را به دیگران هم توصیه کنید خرید هر محصولی از کمکهای نقدی شما برای ارتقای محتوای سایت و گامی در جهت ارتقای فرهنگ ایران خواهد بود در صورت فراموش کردن آدرس در گوگل بزنید :

GOOGLE : سایت بانک مقالات فارسی ردترم

GOOGLE : بانک مقالات فارسی REDTERM

EMAIL : REDTERM@GMAIL.COM ; ID YAHOO MESSENGER : REDTERM

بزرگترین کتابخانه الکترونیکی زبان فارسی در دنیا 20000 کتاب به صورت پی دی اف با قیمتی واقعا مناسب : برای راهنمای خرید و سفارش به سایت مراجعه کنید یا به شماره زیر فقط اس ام اس دهید 09358165382

 

مقدمه
انواع هنر همچون ابزار قدرتمندی هستند که می توانند به رویارو شدن با دشواری های ریاضی به بهترین شکل ممکن کمک کنند. دشواریهایی که هدف از تسهیل آنها بهبود یاددهی و یادگیری می باشد. نقش آموزشی هنر نه تنها در بهبود کیفیت فهم مساله بسیار حیاتی و اساسی است بلکه برای متحول کردن طرز تفکر به شیوه های گوناگون دارای قدرت و ظرافتی است که در سایر موضوعات آموزشی چنین قدرتی را سراغ نداریم. مطالعات و بررسی ها نشان داده اند که انواع هنر مهارتهای تفکر انتقادی مربوط به طرح و حل مساله - تجزیه و تحلیل - ترکیب - ارزشیابی و تصمیم گیری در مورد پارامترهای مساله را تحریک و تقویت می کنند. تربیت هنری موجب پرورش توانایی تعبیر و فهم نمادهای پیچیده می شود که نمونه بارز آن آشنایی با نمادهای ریاضی می باشد.
این تحقیق به بررسی کاربرد ریاضی در هنر نگاهی دارد امید است مورد توجه خوانندگان محترم واقع شود

بیان مسئله
اهمیت فوق العاده ای که ریاضیات ، در جامعه ی امروزی و در فعالیت گوناگون ترین تخصص ها دارد، بر کسی پوشیده نیست . باوجود این ، خیلی زیاد نیستند کسانی که علاقمند به ریاضیات باشند. البته تنها کسانی که کار و فعالیتشان به ریاضیات مربوط می شود ، علاقمند به ریاضیات نیستندبلکه کم هم نیستند مشتاقانی که ساعت های فراغت خود را ، با ریاضیات می گذرانند. همه ی این ها چه حرفه ای ها و چه علاقمندان ، نه تنها فایده و اهمیت ریاضیات را می شناسند بلکه در ضمن ، به ریاضیات شوق می ورزند و می توانند زیبایی و ظرافتی که در مسأله ها ، قضیه ها و روش های ریاضی وجود دارد را احساس کنند
احساس و منطق را با هیچ نیرویی نمی توان از هم جدا کرد و هر جدایی ساختگی منجر به تحریف هر دوی آنها می شود . هر احساس اگر احساس واقعی باشد، خردمندانه است چراکه احساس واقعی نمی تواند جدا از اندیشه و خرد آدمی پدید آید.... به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

ضرورت انجام پژوهش
هنر و آموزش ریاضیات! چگونه به هم مرتبط می شوند؟
هنر در پرورش خلاقیت نقش محوری را ایفا می کند و موجب پرورش مهارت به تصویر کشیدن ذهنی مساله می شود و آموزنده را توانمند می کند تا روشهای حل غیر متعارف و غیر سنتی را به ذهن بیاورد. لازم به یادآوری است که مطالعه و تولید اثر هنری به خودی خود دارای اعتبار است . ازین جهت شکل گیری آموزش ریاضیات به صورت هنری هویت فرهنگی را در چارچوب هدفمندی حفظ و نگهداری می کند و بالعکس به کارگیری هنر به بهترین شکل در فهم و ادراک مطالب کمک شایانی می کند.
با ذکر این مطالب و روشن شدن ارزش آموزش ریاضی مبتنی بر هنر تنها اشاره به این نکته کافیست که آموزش هنری ریاضیات امری بنیادی به خصوص در مقاطع اولیه تحصیلی میباشد و بکارگیری آن نباید امری تجملی تلقی گردد.

اهداف پژوهش
ریاضیات علم نظم است و موضوع آن یافتن، توصیف و درك نظمی است كه در وضعیت‌های ظاهرا پیچیده‌ نهفته است و ابزارهای اصولی این علم ، مفاهیمی هستند كه ما را قادر می‌سازند تا این نظم را توصیف كنیم
می خواهیم ببینیم واقعا کاربرد ریاضی در هنر چیست آیا لزوما برای خلق یک اثر هنری مانند آنچه مصریان در دوران باستان کردند و اهرام ثلاثه را بنا نهادند بدون درک ریاضیات امکان داشت یا خیر؟
با ما همراه شوید

جایگاه هنر در درس ریاضی
اگر این را بپذیریم که ، تصور و خیال ، یکی از سرچشمه های اصلی آفرینش های هنری است ، آن وقت ناچاریم قبول کنیم که ، در ریاضیات هم ، دست کم عنصر های زیبایی و هنر وجود دارد چرا که مایه ی اصلی کشف های ریاضی ، همان تصور و خیال است .
به قول ولادیمیر ایلیچ نویسنده ی « دفاتر فلسفی » ، تصور و خیال « حتی در ریاضیات هم لازم است ، حتی کشف حساب دیفرانسیل و انتگرال هم ، بدون تصور و خیال ، ممکن نبود ».
با هیچ نیرنگی ، نمی توان از کشش انسان ها به سمت زیبایی ها جلوگیری کرد و آن چه زشت و نازیبا است را جانشین زیبایی ها کرد .
آدمی ، از همان روزهایی که می شنود ، می بیند و درک می کند ، از موسیقی و تقاشی و شعر لذت می برد و چه به صورت لالایی مادر باشد یا آهنگ گوش نواز چایکووسکی ، چه بیتی عامیانه و کوچه باغی باشد یا سرودی از لسان الغیب ، چه هنرمندانه قالی های دست باف باشد و چه ظرافت ها و رنگ های چشم نواز بهزاد و کمال الملک ، همه جا انسان را به سوی خود می کشاند و غرق در آرامش و لذت می کند . ولی همه ی این ها ، یک شرط اساسی دارد و آن ، این است که با آفریده ای از یک استاد هنرمند سروکار داشته باشید و گرنه ، حرکت ناشیانه ی آرشه بر ویلون ، روح شما را می آزارد و ردیف
بی ربط واژه های شعر سخن ناشناس ، شما را بیزار و کسل کند . در واقع تمامی عرصه ی ریاضیات ، سرشار از زیبایی و هنر است. زیبایی ریاضیات را می توان ، در شیوه ی بیان موضوع ، در طرز نوشتن ارائه ی آن ، در استدلال های منطقی آن ، در رابطه ی آن با زندگی و واقعیت ، در سر گذشت پیدایش و تکامل آن و در خود موضوع ریاضیات مشاهده کرد .
هندسه ، به مفهوم عام آن ، زمینه ای است سر شار از زیبایی ، می گویند . افلاطون ، تقارن را مظهر و معیار زیبایی می دانست و چون ، گمان می کرد تنها هندسه است که می تواند رازهای هندسه را بر ملا کند و از ویژگی های آن برای ما سخن بگوید ، به هندسه عشق می ورزید و بر سر در آکادمی خود نوشته بود : « هر کس هندسه نمی داند وارد نشود » .
و هنوز هم ، با آن که هنر کوبیسم بسیاری از سنت ها را درهم شکست و زیبایی های خیره کننده ی
نا متقارنی را آفرید ، باز هم از قدر و قیمت تقارن چیزی نکاست ، و چه مردم عادی و چه صاحب نظران ، همچنان اوج زیبایی را در تقارن و تکرار می بینند . شاید بتوان گفت که کوبیسم ، مفهوم زیبایی ناشی
از تقارن را ، گسترش داده و تکامل بخشیده است .

هندسه ، همچون دیگر شاخه های ریاضیات ، زاده ی نیازهای آدمی است ، ولی در این هم نمی توان تردید کرد که ، در کنار سایر عامل ها یکی از علت های جدا شدن هندسه از عمل و زندگی و شکل گیری آن به عنوان یک دانش انتزاعی ، کشش طبیعی آدمی به سمت زیبایی و نظم بوده است . و هرچه هندسه تکامل بیشتری پیدا کرده و عرصه های تازه ای را گشوده ، نظم و زیبایی خیره کننده ی آن ، افزون تر شده است
از همین جا است که ، یکی از راه های شناخت زیبایی ریاضیات و به خصوص هندسه ، آگاهی بر نحوه ی پیشرفت و تکامل آن است . مفهوم نقطه و خط راست ، از کجا آغاز شد و چگونه از فراز و نشیب ها گذشت ، تا به ظرافت و شکنندگی امروز رسید . ما در طبیعت دور و بر خود ، نه تنها نقطه و خط راست هندسی ، بلکه دایره مستطیل و کره و متوازی السطوح هم به معنای انتزاعی خود نمی بینیم .
این ذهن زیبا جو و در عین حال ، آفریننده ی انسان بوده است که چنین شکل ها و جسم های به غایت ظریف و زیبا را ابداع کرده است و سپس کاربرد های عملی زیبا تری هم برای آن ها یافته است .و در همین جا است که می توان جنبه ی دیگری از زیبایی ریاضیات را جست و جو کرد . ریاضیات با همه ی انتزاعی بودن خود ، بر همه ی دانش ها حکومت می کند و جزء قانون های آن ، همچون ابزاری نیرومند دانش های طبیعی و اجتماعی را صیقل می دهد و به پیش می برد ، تفسیر می کند و در خدمت انسان قرار می دهد .
با چند ضلعی های محدب منتظم ، که نمونه های جالبی از شکل های متقارن اند ، می توان تصویر های جالب و زیبایی به دست آورد . ولی جالب تر از آن ها ، چند ضلعی منتظم مقعر ، یا چند ضلعی منتظم ستاره ای اند . ساده ترین آن ها ، یعنی پنج ضلعی منتظم ستاره ای را به سادگی می توان رسم کرد . بررسی ویژگی های چند ضلعی های منتظم ( محدب و مقعر ) و بدست آوردن شکل های ترکیبی از آن ها ، زمینه ی گسترده ای برای جلب دانش آموزان ، به زیبایی های درس های ریاضی است . از آن جالب تر ، کار با چند وجهی های منتظم است .
نشان دادن فیلم ها و اسلاید ها از چند وجهی های افلاتونی و چند وجهی های نیمه منتظم ، یه ویژه اگر همراه با توضیح ساختمان بلور ها و دانه های برف باشد ، می توانند وسیله ی بسیار خوبی ، برای بیدار کردن احساس زیبایی دوستی دانش آموزان باشد . ولی نباید گمان کرد که در اشکال نا منتظم نمی توان زیبایی ها را جست جو کرد .نسبت ها و اندازه گیری ها ، زمینه ی بسیار مساعدی است که می تواند موجب رشد احساس زیبایی شناسی دانش آموزان بشود و آن ها را به طرف ریاضیات جلب کند . مسأله های مربوط به ماکزیمم و می نیمم یکی از جالب ترین و دلکش ترین زمینه ها در هندسه است که ، نه تنها نیروی تفکر و استدلال دانش آموز را بالا می برد ، بلکه در ضمن ، احساس هنری و زیبا شناسی او را هم بیدار می نماید .

در هندسه وقتی پاره خطی را طوری به دو بخش تقسیم کنیم که مجذور بخش بزرگتربرابر با حاصل ضرب تمام پاره خط در بخش کوچکتر باشد ، می گویند که : « پاره خط را به نسبت زرین تقسیم کردیم . » تقسیم پاره خط به نسبت زرین» از دوران یونان باستان شناخته شده بوده است و ریاضی دانان یونان باستان مستطیلی را که روی این دو بخش پاره خط ساخته شود زیباترین مستطیل می دانسته اند و آزمایش فوق توانست درستی نظر ریاضی دانان باستانی را تایید کند .
درباره ی نسبت زرین باید یاد آوری کرد که از همان دوران باستان ، از این نسبت در مجسمه سازی و معماری به فراوانی استفاده می کرده اند . از همان دوران باستان ریاضی دانان در جست و جوی زیباترین راه حل برای مسأله ها بوده اند . در ریاضیات اغلب از اصطلاح زیباترین راه حل یا زیبایی راه حل استفاده می کنند معلم ابتدا مسأله را به طریق عادی حل می کند و سپس راه حل هوشمندانه و سادهای را برای حل مسأله وجود دارد ، به دانش آموزان نشان می دهند . از ساده ترین مسأله هایی که در دبستان مطرح می شود ، تا دشوارترین مسأله های سال آخر دبیرستان ، می توان از این شیوه استفاده کرد .

زیبایی شناسی در درس ریاضی
علاقه به هنر و توجه به زیبایی های طبیعت و زندگی یکی از جنبه های شخصیت انسانی را تشکیل می دهد و این علاقه را می توان ، و باید از همان سال های نخست تحصیل ، شکل دادو تقویت کرد . مبارزه با زیبایی و کشاندن کودکان و نوجوانان به سمت پدیده های اندوه بار و تلاش برای دور نگه داشتن آنها از زیبایی های درون و بیرون خود ، به معنای ستیز با طبیعت انسانی آن هاست ودر بهترین صورت خود موجب یأس و سرخوردگی و یا عصیان و بی بند و باری می شود .
درس های ریاضی می تواند نقش عمده ای در شکوفایی زیبایی شناسی داشته باشد و معلم با تجربه می تواند از هر فرصتی برای تقویت درک هنری دانش آموزان استفاده کند و ظرافت بیشتری به روحیه ی زیبا شناسی آن ها بدهد . کودکان و نوجوانان هر چیز جالب را دوست دارندو در ریاضیات ، موضوع های جالب و زیبا ،فراوان است .
ریاضیات دانشی است منطقی ، دقیق و قانع کننده و همه ی بخش های آن ، مثل حلقه های زنجیر به هم پیوسته اند. سرچشمه ی تأثیر احساسی و هنری ریاضیات را ، باید در قطعی بودن نتیجه گیری ها و عام بودن کاربردهای آن و هم چنین ، در کامل بودن زبان ریاضیات ، شاعرانه بودن تاریخ آن و در مسأله های معمایی و سرگرم کننده ، جستجو کرد.

ارتباط هنر و ریاضی
هر انسانی از تماشای چشم انداز یک دامنه ی سر سبز آرامش خود را باز می یابد ، در عین حال ، به فکر فرو می رود . شاعر احساس درونی خود را بیان می کند . نقاش با قلم و بوم خود تلاش می کند که دیگران را در شادی خود شریک کند .
گیاه شناس در پی گیاه مورد نظر در رده های خاصی می رود . زبان شناس می خواهد ریشه و سر چشمه ی نام گذاری گیاه و دلیل آن را پیدا کند . داروشناس در جستجوی ویژگی درمانی گیاه است و ریاضی دان نحوه ی قرار گرفتن گل و گلبرگ ها یا اندازه و شکل ها را مورد مطالعه قرار می دهد . ولی هم گیاه عضوی یگانه است و هم انسان و اگر بخواهیم برخورد انسان با گیاه را بررسی کنیم ناچاریم ، به همه ی این جنبه ها توجه داشته باشیم .

لبخند ریاضی
حل مساله :هنری است عملی مانند شنا و دوچرخه سواری ونواختن پیانو و این هنر را می توان یاد گرفت . البته با آموزش راه های حل مساله و…
در حل مساله و آموزش آن تسلط بر موضوع مساله نکته ی بسیار مهمی است و به طور خلاصه تسلط بر ریاضی یکی از کلیدی ترین نکات است .
در ابتدا راه حل های مختلف برای هر مساله وجود دارد و شما ممکن است راه حل های مختلفی را آزمایش کنید و حتی به جواب برسید اما به قول لایپ نیتس راه حل خوب است به شرطی که از همان آغاز بتوان پیش بینی کرد که به دنبال کردن آن می توان به هدف رسید .
در کلاس های درس به دانش آموزان فرصت تفکر بدهید . ممکن است راه حلی که به ذهن یک دانش آموز خلاق میرسد به ذهن معلم کلاس نرسد .
هنر معلمی پاسخگویی به سوالات دانش آموزان نیست بلکه یاددهی شیوه های استلال صحیح و نو آفرینی است
«وقتی که هوشمندانه با رمز و راز های دور و بر خود برخورد کردم و وقتی به تجزیه و تحلیل مشاهده های خود پرداختم ، به ریاضیات رسیدم . من آموزش جدی در دانش ندیده ام ولی گمان می کنم بیش تر با یک ریاضی دان وجه مشترک داشته باشم تا با یک هنرمند .» "اشر (1972 - 1900) نقاش هلندی "
«من یک رویا پرداز نیستم ، بلکه یک ریاضی دان ام . مجسمه های من تنها به خاطر این خوب اند که ساخته و پرداخته ی اندیشه ی ریاضی اند». "رودن (1840- 1917 ) مجسمه ساز فرانسوی"
«معیار ریاضی دان مانند معیار نقاس یا شاعر ، زیبایی است . اندیشه ها هم مانند رنگ ها یا واژه ها باید در هماهنگی کامل و سازگار با یکدیگر باشند . زیبایی نخستین معیار سنجش است . » " هاردی، ریاضی دان انگلیسی "

ریاضیات و زندگی
علم لقمه برگرفتن از سفره طبیعت است . و ریاضی زاییده احتیاجو در آغازمبتنی بر تجربه. ریاضیات انعکاس دنیای واقعی در ذهن ماست. به عقیده بعضی‌ها :ریاضیات زیباترین زبان برای توصیف طبیعت و روابط بین پدیده‌های طبیعی است.
سیلوستر می‌گوید:"ریاضیات ،مطالعه شباهتها در تفاوتها و مطالعه تفاوتها درشباهتهاست."
علت اساسی موفقیت ریاضیدانان در آفریدن علمی به این زیبایی که عمیق‌ترین معرفت بشری شمرده می‌شود:سخت‌گیری بدون بخشش کوچکترین خطاها در کنار روش و معیارهای منطقی آنها به همراه جدیت ، خلاقیت ، به غایت اندیشیدن و نیز بلند پروازی و جسارت شکستن هر چه موجود است. به هر قسمت از زندگی که کنجکاوانه و با دقت بنگریم ، اثر مستقیم یا غیر مستقیم ریاضیات در آن مشاهده می‌کنیم. نمونه آن کشف اخیر این مساله توسط دانشمندان است که :" یکی از انواع حشرات که بر روی شاخ و برگ درختان لانه سازی می‌کند، روش کارش بر اساس یک فرمول پیچیده ریاضی است."
در حالت کلی ریاضیات راه های متعددی برای باز شدن فکر در اختیار ما قرار دارد که از مهمترین آنها مطالعه ی ریاضیات از جمله شاخه ی تر کیبیات است.ریاضیات این کمک را به ما میکند تا مشکلات و موضوعات زندگی را بهتر و راحت تر تجزیه و تحلیل کنیم.
آمارهای جهانی نشان می دهد طلاق در خانواده هایی که حداقل یکی از همسران ریاضی خوانده است در مقایسه با سایر خانواده ها بسیار کمتر است.

ریاضی و سایر هنرها
ریاضی در تمام هستی کاربرد دارد چند هنر را مورد بررسی قرار دادم و کاربرد ریاضی در آنها را خواهیم دید

کاربرد ریاضی در هنر :
مفاهیم ریاضی از قبیل نسبت ها ، تشابه ، پرسپکتیو ، اشکال هندسی ، حدود و بی نهایت در آثار هنری موجود قدیم تا به امروز مکمل زیبایی آنها بوده است و اکنون نیز کامپیوتر به کمک ریاضیات هنر را از ابتدایی تا مدرن توسعه می دهد . اگر آگاهی هنرمندان با ریاضیات واستفاده بی عملی از آن نبود ، برخی از آثار هنری خلق نمی شدند . بهترین نمونه ی آن تصاویر موزاییکی هنرمندان مسلمان و گسترش این شکل های هندسی به وسیله ی « M.S.Esher » جهت نشان دادن اجسام متحرک است . اگر هنرمندان به مطالعات توجهی نداشتند و خصوصیات اشکال را از نظر تطابق ، تقارن، انعکاس ، دوران ، انتقال و ... کشف نکرده بودند ، خلق این همه آثار هنری امکان پذیر نبود « هنر ریاضیات ، هنرپرسیدن پرسشهای درست است و قطعه ی اصلی کار در ریاضیات تخیل است و آنچه این قطعه اصلی را به حرکت در می آورد منطق می باشد و امکان استدلال » .

عدد طلایی در خوشنویسی :
تاریخ نشان می دهد که در طی قرون هنرمندان و آثارشان تحت تاثیر ریاضیات قرار گرفتند و زیبایی آثارشان به آگاهی آنها از این دانش بستگی داشته است . چنان که میر عماد با پالایش خطوط پیشینیان و زدودن اضافات و نا خالصی ها از پیکره ی نستعلیق و نزدیک کردن نسبت های اجزای حروف و کلمات به اعلا درجه زیبایی یعنی نسبت طلایی رسید و قدمی اساسی در اعتلای هنر نستعلیق برداشت . این نسبت به عنوان یک الگو در تاروپود حروف و واژه ها وجود دارد و زاویه 63/488 درجه که مبنای ترسیم مستطیل طلایی است در شروع قلم گذاری و ادامه ی دانش قلم حضوری تعیین کننده دارد . ما هم اکنون استفاده ی آگاهانه از مستطیل طلایی و نسبت طلایی را در هنر یونان باستان به ویژه در آثار پیکر تراش یونانی « فید یاس » دقیقا مشاهده می کنیم .

بسیاری از هنرمندان یونان باستان به طور غریزی بدون اینکه از وجود ریاضی و نسبت طلایی اطلاع داشته باشند براساس خلاقیت و واکنش های زیبایی شناختی خود در آثارشان از نسبت طلایی در آثارشان استفاده کرده و موفق به خلق چنین آثاری شده اند . بنای معبد پارتنون در میدان اکروپلیس در شهر آتن که در قرن پنجم قبل از میلاد یعنی طی سالهای 448 قمری و تا 342 قمری به مدیریت فید یاس ساخته شده است از نسبت طلایی پیروی می کند . این بنا از شاهکارهای تاریخ است همچنین در مجسمه معروف آپولو در بلودیر از این نسبت استفاده شده است . بسیاری از نقاشان نسبت طلایی را در کار هنری خود به کار برده اند از جمله می توان تابلوی تقدیس اخرین شام مسیح اثر سالوادور دالی را نام برد .
سالهای قبل از اینکه سیبو ناچی در کتابش صحبت این عدد را بنویسد مصری ها برای ساختن اهرامشان از این عدد استفاده می کردند .
به طور کلی روحیات و احساسات زیبا شناسانه ی هنرمندان از جمله هنرمندان خوشنویس این هنر ناب که تمام رگ و ریشه اش را باید در این سرزمین کهن جستجو کرد با بهره گیری از قواعد زیبا شناختی در زمینه خوشنویسی موفق به خلق آثاری شدند که متشکل از خطوط و دوایر و فرم های متناسب و قانون مند است که وجود نظم و توازن و تناسب چشم نواز و سیستماتیک اجزای آن به قدری متعادل است که کارشناسان و محققان در تجزیه و تحلیل آنها به وجود روابطی بی اندازه دقیق و تناسب شگفت آور دست یافته اند. از بین این تحقیقات تحقیق آقای جواد بختیاری ، از اساتید خوشنویس کشورمان است که نتیجه ی آن منجر به یافتن نسبت عدد طلایی درخط زیبایی نستعلیق شده است . ایشان معتقدند که خوشنویسان ابداع کننده خط نستعلیق مانند بسیاری از هنرمندان نامدار جهان بدون آنکه از قواعد ریاضی و هندسی عدد طلایی آگاهی داشته باشند به طور غریزی و با تکیه بر عواطف زیبا شناسانه و به شکل ذوقی و ناخود آگاه این نسبت را در خط نستعلیق مبنای کار خود قرار داده اند و این مطلب به خوشنویسی عنوان هنری والا و مقامی مضاعف بخشیده است . حضور عدد طلایی در تمام اجزا و ترکیبات و نظم و تناسب کلمات و موقعیت سطرها و ارتباط بین حروف و کلمات و سطر به چشم می خورد .

کاربرد ریاضیات در معماری :
اهرام مصر :
آیا اهرام مصر را دیده اید ؟ آیا می دانید مصریان باستان چگونه گوشه های این بناهای عظیم را قائمه ساخته اند؟ مصریا ن با 11گره یک ریسمان را به 12 قسمت برابر تقسیم می کردند . دو ریسمان را به هم گره می زدند. در محلی که می خواستند زاویه قائمه بسازند یک میخ می کوبیدند ، یک گره ریسمان را به پشت این میخ می انداختند ، سپس سه گره می شمردند و ریسمان را می کشیدند تا صاف شود. گره سوم را با میخ به زمین ثابت می کردند دوباره سراغ گوشه زمین می رفتند، این بار چهار گره از طرف دیگر می شمردند، ریسمان را صاف می کردند و گره چهارم را به زمین ثابت می کردند. کاری که مصریان باستان انجام می دادند در اصل ساختن یک مثلث بود. طول ریسمان در دو طرف گوشه زمین سه قسمت و چهار قسمت و در مقابل پنج قسمت بود .
امروزه شما می دانید مثلثی که اضلاع 3 و 4 و 5 داشته باشد مثلث قائم الزاویه است که در گذشته به مثلث عروس معروف بوده است .

کاربرد ریاضیات در معماری بناهای تاریخی اصفهان :
پرفسور « یان هو خندایک » استاد دانشگاه لیدن هلند گفت : به لحاظ کاربرد ریاضیات در معماری بناهای تاریخی اصفهان « بهشت ریاضیا ت » است. او گفت پیچیدگی معماری شهر اصفهان به لحاظ ریاضیات منحصر به فرد بوده و این زیبایی در دنیا بی نظیر است. وی اظهار داشت: ریاضیات در هنر معماری مصداق کعبه را دارد . به گفته ی وی هنر معماری در ریا ضیات از قرن پنجم تا یازدهم و از زمان عمر خیام تا صفویه قابل توجه بوده و مسائل ریاضی پیچیده ای را در بر دارد .

ریاضیات و علوم :
اکثر ریاضیدانان بگونه طبیعت شناس هستند یا اینکه هم فیزیکدان و هم ریاضیدان هستند. یعنی فیزیکدانان برای حل مشکلی از طبیعت یا بررسی مسائل طبیعی به ریاضیات مراجعه نموده‌اند.
بنابرین با ابزار ریاضی و ذهن خلاق فیزیکی میتوان پرده از خیلی مبهمات و مجهولات برداشت و ریاضی فیزیکی شد.
و به کشفهای بزرگی دست یافت که الگوی دانشمندان هم این بوده‌ است.
پس علوم مختلف بهم تنیده شده و مکملهای همدیگرند.
رشد یکی به دیگری وابسته هست و لازم پیشرفت در یک شاخه از علم پیشرفت در شاخه ای دیگر هم هست. مثال زیر این مسئله را برای ما روشن تر میکند.
کارل فردریک گوس (1777-1855) روی نقشه های جغرافیایی کار می گرد. با روش گوس توانستند بسیاری از نقشه های جغرافیایی را نقشه برداری اصلاح کنند. ولی این روش که برای تهیه و تصحیح نقشه های جغرافیایی در نظر گرفته شده بود، برای حل مساله ی حرکت آب در اطراف یک جسم و یا حرکت هوا در اطراف بال هواپیما هم به کار گرفته شد.
می بینید، ریاضیات سالها از صنعت جلوتر است و انسان می تواند به یاری ریاضیات مساله های پیچیده ی صنعت را حل کند. به کمک یک نظریه ی ریاضی که پیش تر کشف شده بود توانستند مساله های عملی مهمی را حل کنند.

ریاضی و هنر در دنیای قدیم
ریاضیات مصری :
با پیشرفته تر شدن جامعه بشری، انسان به ریاضیات عملی برای کارهای کشاورزی، مهندسی، علوم مالی و بازرگانی، محاسبات مربوط به زمان و تقویم، سنجش اوزان و مقادیر و ... نیازمند شد. کم کم با تقویت ذهن بشر، انسان به تجرید گرایش پیدا کرد و ریاضیات را برای ریاضیات مورد مطالعه قرار داد و در نتیجه، تمدنهایی همچون بابل، مصر، چین و هند ایجاد شد. حال به بررسی مختصر تاریخ ریاضی مصر باستان می پردازیم به دودلیل: یکی اینکه از پیشرفته ترین تمدنهای باستانی هست و دیگر اینکه سندهای معتبری از ریاضیات تمدنهای مهم دیگر در دست نیست
ریاضیات مصر باستان :
آنگونه که از بررسی پاپیروسهای به جا مانده از مصریان قدیم می توان گفت این است که سطح ریاضی مصریان قدیم، هرگز به ریاضیات بابلی نرسید. بیشتر مسائل ریاضی باقیمانده از مصریان باستان، عددی و بسیار ساده هستند. اما از بعضی لحاظ، ریاضیات مصری را نمی توان نادیده گرفت. به طور مثال، مصریان از اعداد بزرگ مانند صدهزار و یک میلیون استفاده می کرده اند و دقت محاسبه ای که در ساختن اهرام مصر به کار رفته، واقعاْ حیرت آور است.
مصریان، ضرب و تقسیم اعداد را به گونه ای جالب انجام می دادند به طویکه نیازی به حفظ کردن جدول ضرب نبود.
مصریان سعی می کردند کسرها را به صورت مجموعی از کسرها با صورت یک بنویسند و به این وسیله مجموع کسرها را راحت تر به دست می آوردند.
احتمالاْ از تصاعدهای حسابی و هندسی نیز استفاده می کرده اند.
در جبر مصری تا حدی نماد گرایی نیز وجود داشت و نمادهایی برای جمع و تفاضل داشتند.
ظاهراْ قاعده محاسبه مساحت مثلث را می دانستند و با بعضی از نسبتهای مثلثاتی(مانند کتانژانت) آشنا بوده اند.
عدد پی را حدوداْ ۳/۱۶ حساب می کردند.
ظاهراْ از قضیه فیثاغورس هیچ اطلاعی نداشتند، اما زاویه قائمه را با ساختن مثلثی به اضلاع ۳، ۴ و ۵ می ساختند.
بعضی از مسائل (همچون محاسبه درست هرم ناقص مربع القاعده) در پاپیروسهای مصری موجود است که نظیر آن در هیچ جای دیگری از شرق باستان، یافت نشده است

ریاضی و هنر در دنیای نو
يك نوازنده و يك مجسمه ساز، «كاربرد رياضي در هنر» را بررسي مي‌‌كنند این خبر را از سایت خبری فارس برای این مقاله انتخاب کردم چون مثال خوبی است از رابطه مورد تحقیق
«پيمان ناصح پور»نوازنده تنبك و «آندراس لاگزن» مجسمه ساز، در آلمان كاربرد رياضي در هنر را بررسي مي‌كنند.
«آندراس لاگزن» مجسمه ساز با استفاده از مفهوم «پاليندرم در رياضي» مجسمه‌هايي را ساخته است كه آنها را در نمايشگاهي در شهر مونستر آلمان از امروز به نمايش خواهد گذاشت.همچنين در اين نمايشگاه «پيمان ناصح پور» ارتباط پاليندرم با ريتم هاي موسيقي را به صورت نظري نشان داده و سپس با تكنوازي تنبك برخي از آن ريتم ها را به صورت عملي بررسي خواهد كرد.
مفهوم پاليندرم در ادبيات كهن ايراني نيز با نام «واروخوانه» يا «مقلوب مستوي» سابقه چند صد ساله دارد.

مثالی دیگر از تعامل هنر و رياضي در دنیای کنونی :
انجمن رياضي آمريكا اعلام كرد كه در نتيجه همكاري يك رياضيدان فرانسوي و يك هنرمند بلژيكي در زمينه تصاوير متحرك رياضي ، فصل جديد در ترسيم آغاز شده است. اين تصاوير متحرك در زمينه تحقيق در مورد نظريه دستگاه هاي ديناميكي واقعا حيرت انگيزند.حتي انجمن رياضي آمريكا مي گويد كه اين تصاوير متحرك گرافيكي ، در استفاده از گرافيك رايانه اي براي ارتباط و انجام تحقيقات رياضي ما را به عصر جديدي رهنمون مي سازند...
برخي از اين تصاوير در در ذيل مشاهده مي كنيد.

نتیجه گیری
متاسفانه در کشور ما مطالعات مربوط به دروس مدرسه و دانشگاه در خارج از محدوده سنی همین مکانها صورت نمی گیرد یکی از دلایل می تواند مدرک گرایی و نمره گرایی باشد که باعث زده شدن فرد از درس میشود
ریاضیات که یک سرگرمی و هنر فوق العاده و علمی برتر میباشد جایی در اوقات فراغت ما ندارد کافی است سری به یکی از سایتهای ریاضیات بزنید خواهید دید آمار بازدید کنندگان و شرکت کنندگانخیلی کم و آن هم مربوط به دانشجویان است
برای خلق یک نقاشی روی دیوار از تقارنی که نقاش رعایت می کند اولین اصل ریاضی است تا پیشرفته ترین اصول تبلیغاتی و روانشناختی که ناخودآگاه بدون آنکه توجه کند چه دقت و قوائد محاسباتی منظمی دارد و آنها را بکار میبرد
واقعا حیف است از این علم بیشتر استفاده نکنیم و آن را در زندگی وارد نکنیم
حتی در سطوح کلان مدیریت هم گاهی سوء وظایف از محاسبات غلطی است که براحتی قابل پیشگیریند
می توان دنیای زیبایی با ریاضیات ساخت "ریاضیات هم علم و هم هنر است"

روش تحقيق
گفتگو با برخی مسئولین آموزشی، اینترنت، مقاله های تحقیقاتی روزنامه ها، صحبت با دانش آموزان .
منابع
اینترنت :
Rarsnews.com
Roshd.ir
riazilog.com
کتاب :
ریاضیات و هنر، پرویز شهریاری، نشرپژوهنده (1381)
آموزش خلاق ریاضی پایه: فلسفه و روش، محمدهادى محمدى.١٣٨۷
خلاقیت ریاضی، علی بازوبندی

برای نظر دادن به این صفحه بروید

لینک اصلی بانک مقالات فارسی

Copyright (c) 2005 up to now resalatcd.com. All rights reserved. Design by Redterm .

Logo Designer